🏠 » مقالات آموزشی قفسه بندی و نگهداری انبار » هنگام طراحی قفسه بندی با خرپاها چه کنیم؟
طراحی قفسه بندی با خرپاها

هنگام طراحی قفسه بندی با خرپاها چه کنیم؟

طراحی قفسه بندی با خرپاها یکی از چالش های بسیار مهمی می باشد که در سوله های بزرگ در اغلب مواقع جود دارد. این سازه های مثلثی که از دیوار یا سقف به داخل انبار بیرون زده اند، به همان اندزه که می توانند مقاومت ساختمان انبار را افزایش دهند، بهره وری از فضا را کم می کنند. چون بیرون زدگی سازه خرپاها می تواند چیدمان قفسه انبار را با محدودیت مواجه کند. در این شرایط سه حالت کلی برای چیدمان قفسه بندی انبار با خرپا وجود دارد که در ادامه آنها را بررسی می کنیم.
فهرست مطالب

نقش خرپاها در انبار چیست؟

برای افزایش مقاومت ساختمان های بزرگ از قبیل سوله ها لازم است روی سقف و دیوارها از سازه های فلزی به نام خرپا استفاده شود. این سازه ها مثلثی شکل بوده و بخشی از آنها در فضای داخل سوله قرار می گیرد. به طوریکه بخشی از فضای کنار دویارها یا سقف با آنها اشغال شده و قفسه های چند طبقه امکان چیدمان در چنین فضایی را ندارند. در نتیجه می توان گفت، نقش خرپا در انبار فقط افزایش استقامت بنا بوده و نباید آنها را حذف کرد. بلکه باید نحوه چیدمان و طراحی قفسه بندی انبار را با حضور آنها تطبیق داد و تغییراتی در روش های معمول ایجاد نمود.

چیدمان قفسه انبار با خرپا

روش های طراحی قفسه بندی با خرپاها

برای انتخاب روش مناسب برای طراحی قفسه بندی با خرپا، لازم است ابتدا به چند فاکتور مهم توجه شود که عبارتند از:

  • تعداد خرپاهای موجود در سالن انبار چقدر است؟
  • خرپاها چقدر از سقف یا دیوار بیرون زده اند؟
  • محل بیرون زدگی خرپا کجاست؟ سقف یا دیوار؟
  • عرض سوله انبار چقدر است؟ آیا به اندازه کافی فضای انبار عریض است یا با محدودیت فضا مواجه هستید؟
  • ارتفاع سقف انبار چقدر است؟

بعد از پاسخ دادن به این سوالات، یکی از روش های زیر را می توان برای چیدمان قفسه انبار با خرپاها را اجرا نمود:

چیدمان قفسه بندی انبار جلوی خرپاها

همان طر که اشاره کردیم، قبل از انتخاب روش طراحی قفسه بندی با حضور خرپاها لازم است بررسی کنید که عرض انبار چقدر است؟ آیا سوله دارای عرض زیادی می باشد یا در این زمینه محدودیت وجود دارد؟ اگر عرض انبار زیاد است، می توانید به اندازه بیرون زدگی خرپا از دیوار یا سقف سازه های قفسه ها را به جلو هدایت کنید. سپس جلوی خرپا به ترتیب مانند شرایط معمول در سایر انبارها قفسه ها چیده شده و طبقه بندی تا سقف امکان پذیر خواهد بود.
البته توجه داشته باشید که فضای پشت قفسه ها در این شرایط کاملا بلا استفاده بوده و فضای پرت محسوب میشود.

چیدمان قفسه انبار بین خرپاها

اگر فضای انبار محدود بوده و سوله عرض کمی دارد، می توانید از فضای بین دو خرپا برای چیدمان قفسه ها استفاده کنید. قبل از چیدمان قفسه ها و ردیف بندی آنها بین خرپاها بررسی کنید که چقدر می توانید عرض برای راهرو بین آنها اختصاص دهید؟ فاصله زیاد بین خرپا و قفسه های مجاور می تواند تاثیر منفی بر عرض راهروها ایجاد کند. به همین دلیل جا به جایی و تردد لیفتراک با چالش مواجه خواهد شد. دقت کنید که برای این قبیل شرایط که محدودیت در عرض راهرو ایجاد میشود، بهترین انتخاب سیستم قفسه بندی راهرو باریک است.

طراحی قفسه بندی زیر خرپاها

از دیگر روش های طراحی قفسه بندی با خرپاها می توان به چیدمان آنها در فضای زیر خرپاها اشاره کرد. روش چیدمان در این مدل به این صورت است که از فضای کف تا زیر بیرون زدگی خرپا قفسه بندی میشود. سپس قفسه های مجاور با اختصاص یافتن راهروها به ترتیب چیده شده و تمام فضای انبار را پر می کنند. اما مساله مهمی که در اینجا وجود دارد، عدم امکان چیدمان بار با لیفتراک و بالابر در طبقه بالایی قفسه کنار خرپا می باشد. به همین دلیل در این ردیف ها یا نباید چیزی قرار داد، یا فقط با چیدمان دستی این امر امکان پذیر است.

در حالت کلی این روش راندمان انبار را کاهش می دهد. برای افزایش راندمان انبار در این روش می توان به جز قفسه های زیر خرپا یا مجاور آن، برای طبقه بالایی سایر قفسه ها از پالت هایی با ارتفاع زیاد استفاده نمود.

اصول مهم در قفسه بندی با خرپاها

با توجه به خرپاهایی که در اغلب مواقع در انبار نقش مزاحم دارند، چاره ای جز انتخاب یکی از روش های چیدمان قفسه ها با حضور آنها نیست. در این شرایط لازم است چند اصل و نکته مهم در نظر گرفته شود که عبارتند از:

  • عرض راهروهای بین قفسه ها را قبل از قرار گرفتن آنها بین خرپاها محاسبه کنید. سپس بر همین اساس فاصله قفسه ها از خرپاها باید تعیین شوند.
  • در انتخاب روش چیدمان قفسه ها با خرپاها به نوع و ابعاد و تعداد کالاها و ماشین های حمل بار دقت کنید.
  • چیدمان قفسه ها در سوله های دارای خرپا در برخی از مواقع می تواند منجر به افزایش هزینه ها شود. چون تعداد قاب ها برای افزایش مقاومت سازه قفسه ممکن است بیشتر شود.

نتیجه گیری

برای انتخاب روش طراحی قفسه بندی انبار با خرپاها، لازم است به شرایط محیط انبار، نوع کالا و ابعاد و تعداد آنها، نوع قفسه ها و میزان بودجه توجه شود. بر همین اساس می توان قفسه ها را یا بین خرپاها قرار داد، یا جلوی خرپا به صورت ردیفی چیدمان را انجام داد یا زیر خرپا آنها را جایگذاری کرد.

به این مطلب رای بدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *