دلیل اهمیت بهینه سازی راهروهای لیفتراک
در سیستم قفسه بندی پالت راک فضایی به عنوان راهرو بین قفسه ها در نظر گرفته میشود تا لیفتراک با تردد در آنها حمل و جا به جایی کالاها را انجام دهد. این فضا در برخی از قفسه ها از قبیل قفسه بندی خودراهرو حذف میشود و به داخل سازه انتقال پیدا می کند. در برخی دیگر از قبیل قفسه های راهرو باریک نیز عرض ها کاهش پیدا می کنند و امکان حمل بار با لیفتراک در آنها وجود ندارد.
در حالت استاندارد فضای اختصاص داده شده برای راهروها باید به گونه ای باشد تا لیفتراک براحتی و بدون برخورد با قفسه ها تردد داشته باشد. عدم توجه به این موضوع بسیار مهم و بهینه نبودن راهروهای لیفتراک در قفسه بندی راک منجر به چند اشکال اساسی خواهد شد که عبارتند از:
- عرض بسیار کم راهروها منجر به برخورد لیفتراک با بدنه قفسه ها و ریزش آنها خواهد شد.
- اختصاص دادن فضای زیاد به راهروها منجر به ایجاد فضای پرت در انبار شده و بهره وری از محیط کاهش می یابد.
- سرعت حمل و جا به جایی بار در راهروهای باریک با لیفتراک به کندی انجام شده و راندمان کاری کاهش می یابد.
- خطر ریزش بار روی لیفتراک در راهروهای کم عرض زیاد است. چون راننده باید تمرکز زیادی برای عبور از چنین محیط هایی داشته باشد و احتمال سقوط بار روی دستگاه افزایش پیدا خواهد کرد.
بهینه سازی راهروهای لیفتراک در قفسه بندی راک
در تنظیم فضا به عنوان راهرو بین قفسه ها نکات و اصول متعددی باید رعایت شوند که از مهم ترین آنها می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:
تنظیم عرض مناسب راهرو
یکی از مهم ترین اصول در بهینه سازی راهروهای لیفتراک، اختصاص دادن عرض مناسب برای آنها می باشد. عرض راهروها باید به گونه ای تنظیم شود که از عرض لیفتراک بیشتر باشد. دلیل بیشتر در نظر گرفتن این فضا، چرخش راحت ماشین در حین جا به جایی و حمل بار و کالا در اندازه های مختلف است.
زیاد بودن بیش از اندازه عرض راهروهای لیفتراک نیز توصیه نمیشود. چون فضای زیادی را در انبار بدون استفاده اشغال خواهد کرد.
تنظیم طول مناسب راهروهای لیفتراک
علاوه بر عرض، طول راهروها نیز باید به درستی تنظیم شود. راهروهای کوچک که امکان ورود لیفتراک به داخل آنها وجود داشته نداشته باشد با مشکل حمل بارهای سنگین و بزرگ روبرو خواهند بود. در حالت استاندارد طول راهرو باید به اندازه ای تنظیم شود که لیفتراک و شاخه های آن به صورت کاملا باز بتوانند در این فضا قرار گیرند و در چرخش ماشین مشکل بوجود نیاید.
توجه به تعداد طبقات قفسه ها
یکی دیگر از اصول مهم در بهینه سازی راهروهای لیفتراک در قفسه بندی راک، افزایش تعداد طبقات است. دقت داشته باشید که چیدمان بار برای ماشین های لیفتراک در طبقات بالایی در راهروهای کم عرض بسیار راحت تر از پایین می باشد. با این شیوه قفسه بندی انبار بهره وری از فضا نیز افزایش پیدا می کند.
تاکید بر خالی بودن فضای راهروهای لیفتراک
متاسفانه در برخی از انبارها به اهمیت خالی بودن فضای راهروها توجه نداشته و به همین دلیل مشکلات متعددی بوجود می آید. علاوه بر ایجاد چالش در امدادرسانی در صورت بروز حادثه، قرار گرفتن بار و کالا در راهروها تردد ماشین های لیفتراک را با مشکل مواجه خواهد کرد. به همین دلیل باید مسیر تردد لیفتراک همیشه کاملا باز باشد.
رنگ آمیزی و کد گذاری راهروها
علاوه بر تنظیم عرض و طول استاندارد برای راهروها، با رنگ آمیزی و کدگذاری آنها می توان سرعت جا به جایی بار و کالا را در آنها افزایش داد. با اختصاص دادن رنگ های منحصر به فرد و کدگذاری هر راهرو بر اساس نوع کالاهای آنها، راننده لیفتراک با سرعت بیشتری مسیر مورد نظر را جستجو خواهد کرد. در انبارهای بزرگ و صنعتی علامت گذاری و رنگ آمیزی راهروها اهمیت بسیار بالایی دارد.
نتیجه گیری
عرض و طول راهروهای لیفتراک در قفسه بندی راک اگر بهینه انتخاب نشوند، منجر به خسارت های مادی و جانی خواهند شد. چون عرض کم شرایط را برای برخورد لیفتراک با بدنه قفسه فراهم نموده و زیاد بودن بیش از اندازه آن بهره وری از فضا را کاهش می دهد. علاوه براین، برای بهینه سازی راهروهای لیفتراک در قفسه های راک بهتر است تعداد طبقات را تا حد امکان افزایش داد تا چیدمان و جا به جایی بار با ماشین آلات بهتر و آسان تر انجام شود.