🏠 » مقالات آموزشی قفسه بندی و نگهداری انبار » نقش سیستم قفسه بندی در کاهش ضایعات انبار
نقش سیستم قفسه بندی در کاهش ضایعات انبار

نقش سیستم قفسه بندی در کاهش ضایعات انبار

نقش سیستم قفسه بندی در کاهش ضایعات انبار بسیار پررنگ بوده و با انتخاب قفسه های با کیفیت و استاندارد و متناسب با کالا و شرایط محیط می توان خسارت های مادی و جانی را به صورت چشمگیر کاهش داد. عدم اطلاع از نحوه تاثیرگذاری قفسه ها بر کاهش خسارت در انبار یکی از دلایل اصلی می باشد که برخی از کسب و کارها صنعتی در انتخاب این تجهیزات دقت کافی نداشته و استانداردها را رعایت نمی کنند. در ادامه به چند مورد از تاثیرات سیستم قفسه بندی بر کاهش ضایعات انبار اشاره خواهیم کرد.
فهرست مطالب

کاهش ضایعات انبار با کد گذاری سیستم قفسه بندی

یکی از چالش های همیشگی در انبارها، صرف زمان زیاد برای جستجوی کالاهای موجود در انبار می باشد. جا به جایی زیاد اقلام مختلف برای اینکه بتوانید کالای مورد نظر را بیابید باعث آسیب های جدی به آنها میشود. این مساله مخصوصا در انبارهایی که کالاها به صورت فله ای و بدون نظم روی هم قرار میگیرند بیشتر خودش را نشان می دهد. با انتخاب سیستم قفسه بندی و کد گذاری آنها می توان منجر به کاهش ضایعات انبار شد.
سیستم های کد گذاری باعث میشوند بتوانید به طور دقیق به کالای مورد نظر بدون جا به جایی سایر اقلام دسترسی داشته باشید.

ارتباط قفسه بندی انبار بر نظم محیط و کاهش ضایعات

در بسیاری از مواقع در انبارهای سنتی که اقلام مختلف به صورت فله ای و بدون نظم روی زمین چیده میشوند، کوچک ترین حادثه منجر به خسازت های بسیار زیاد و افزایش ضایعات میشود. به عنوان مثال، با آتش سوزی به دلیل مسدود بودن فضای کف انبار عملیات امداد رسانی و اطفای حریق با چالش مواجه می گردد. این در حالیست که در انبارهای بزرگ و صنعتی دارای قفسه بندی پانل راک و غیره کف انبار هیچ کالایی وجود ندارد. این یکی از مهم ترین تاثیرات قفسه بندی بر ضایعات انبار است که نادیده گرفته میشود.

ارتباط قفسه بندی انبار بر نظم محیط و کاهش ضایعات

دسترسی به کالا بر اساس تاریخ انقضا

تنوع در قفسه های انبار بسیار زیاد است و با توجه به تفاوت هایی که در ساختار آنها وجود دارد، دسترسی به کالاها نیز متفاوت است. به عنوان مثال، در سیستم قفسه بندی پیچ و مهره ای یا مشبک چیدمان و خروج کالا by order می باشد. یعنی ترتیب اهمیت نداشته و بدون خروج سایر اقلام می توان به کالای مورد نظر دسترسی داشت و آن را خارج کرد. این در حالیست که در قفسه بندی پالت راک دسترسی LIFO می باشد. یعنی آخرین کالایی که در قفسه قرار میگیرد، زودتر از بقیه خارج میشود.
نقش قفسه بندی انبار در کاهش ضایعات انبار در این شرایط کاملا مشخص است! کالاهایی که دارای تاریخ انقاضا هستند و امکان فاسد شدن آنها وجود دارد، باید به گونه ای چیده شوند که زودتر خارج شوند.

جلوگیری از نفوذ نم و رطوبت کف انبار به کالاها

یکی دیگر از مهم ترین تاثیرات سیستم قفسه بندی انبار در کاهش ضایعات، جلوگیری از نفوذ نم و رطوبت کم می باشد. کف انبارها دارای نم و رطوبت بوده و در بسیاری از مواقع لازم است شستشو داده شوند. قفسه های موجود در انبارها دارای پایه هستند و به همین دلیل کالاهای موجود در اول ردیف از زمین فاصله دارند. این در حالیست که در انبارهای بدون قفسه بندی به راحتی نم و رطوبت و سایر مواد به کالاهای انباشته شده در کف نفوذ نموده و باعث تخریب آنها میشوند.

کاهش ضایعات انبار با جلوگیری از ریزش کالاهای موجود در قفسه

حجم بالایی از خسارت هایی که در انبارها وجود دارد، به دلیل ریزش کالاهای چیده شده بر روی هم است. با ریزش کالاها ضایعات بسیار زیادی بوجود می آید و گاها خسارت های جانی نیز به همراه دارند. دلیل ریزش کالاها در انبار استفاده از قفسه های نادرست می باشد. قفسه های بی کیفیت که با اندازه و ابعاد و وزن کالاها سازگار نمی باشند، به مرور دچار ترک و شکستگی خواهند شد. علاوه براین، در برخی از مواقع کالاها و اقلام مختلف بدرستی روی هم چیده نمیشوند و با کوچکترین ضربه سقوط خواهند کرد.

کاهش ضایعات انبار با جلوگیری از ریزش کالاهای موجود در قفسه

ضایعات انبار با دسته بندی کالاها در سیستم قفسه بندی

یکی دیگر از مواردی که می توان به عنوان نقش سیستم قفسه بندی در کاهش ضایعات انبار در نظر گرفت، امکان دسته بندی کالاها می باشد. این مساله مخصوصا در انبار مواد شیمیایی اهمیت بیشتری پیدا می کند. مواد شیمیایی و سایر کالاها را می توان بر اساس ویژگی های آنها، آستانه تحمل دما و موارد مشابه دسته بندی و در ردیف های مناسب در قفسه قرار داد. در انبارهایی که این مواد به درستی دسته بندی نمیشوند، احتمال انفجار یا تخریب وجود دارد که خسارت مادی و جانی را به همراه دارند.

جا به جایی و چیدمان ایمن کالاها با لیفتراک

همان طور که اشاره شد، چیدمان نادرست کالاها و اقلام مختلف روی هم در انبارهای سنتی که به صورت بلوکی و فله ای انجام میشود، منجر به سقوط و ریزش خواهد شد. سیستم های قفسه بندی علاوه براینکه شرایط را برای چیدمان درست فراهم می کنند، از برخورد لیفتراک با اقلام موجود در قفسه ها جلوگیری می کنند. در سیستم های قفسه بندی نوعی محافظ مقابل کالاها قرار گرفته و به همین دلیل از برخورد لیفتراک با آنها جلوگیری شده و مانع از ایجاد ضایعات در انبار خواهد شد.

نتیجه گیری

بر اساس آنچه در طول متن اشاره شد، مهم ترین نقش سیستم قفسه بندی انبار در کاهش ضایعات انبار، ایجاد نظم در چیدمان، دسترسی آسان و خروج کالاها بر اساس تاریخ انقضای آنها و همچنین فراهم شدن امکان دسته بندی و کدگذاری کالاها بر اساس ویژگی های مختلف می باشد.

امتیاز 5/5 از 4 رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *