اهمیت قفسه بندی صنایع غذایی
کارخانه های تولید مواد غذایی و فروشگاه ها و مراکز پخش این مواد بخشی را به عنوان انبار در نظر گرفته و برای نگهداری اقلام مختلف استفاده می کنند. این بخش از فضای کار برای این قبیل صنایع اهمیت بسیار زیادی دارد و به همین دلیل تجهیزات مختلف از جمله انواع سیستم قفسه بندی انبار را در آن به کار می برند. قفسه بندی انبار صنایع غذایی به چند دلیل دارای اهمیت بالایی می باشد که عبارتند از:
- چیدمان و نگهداری آسان با کمترین امکان ریزش کالاها در قفسه های انبار
- خروج به موقع مواد غذایی دارای تاریخ انقضا از انبار
- ایجاد نظم بهتر در محیط انبار
- استفاده بهینه از فضای انبار صنایع غذایی با قفسه بندی از کف تا سقف
- دسترسی آسان به هر یک از گروه های مواد غذایی موجود در انبار
- بهبود ایمنی محیط انبار با عدم چیدمان غیر استاندارد کالاها بر روی هم به روش های سنتی
- جلوگیری از حوادث مختلف با عدم چیدمان کالاها در کف انبار
اصول انتخاب قفسه بندی صنایع غذایی
با مرور قفسه های انبار متوجه تنوع بسیار بالای آنها خواهید شد. هر یک از این سازه ها دارای قدرت تحمل و استحکام متفاوتی بوده و شکل و ساختار آنها و همچنین نحوه چیدمان و خروج کالا در هر یک متفاوت می باشد. به همین دلیل یکی از اصول قفسه بندی انبار صنایع غذایی انتخاب قفسه مناسب می باشد که اهمیت بالایی دارد. برای انتخاب قفسه مناسب انبار مواد غذایی کافیست نکات و اصول زیر را مد نظر قرار داده و رعایت کنید:
توجه به قدرت تحمل قفسه انبار مواد غذایی
قفسه های انبار از نظر قدرت تحمل و استحکام با هم فرق دارند و برخی از آنها مانند قفسه بندی پالت راک برای نگهداری تعداد زیادی از کالاهای سنگین استفاده میشوند. در مقابل، برخی دیگر مانند قفسه بندی پیچ و مهره ای استحکام کمتری داشته و وزن کمتری را می تواند تحمل کند. لذا در زمان انتخاب قفسه بندی انبار صنایع غذایی ابتدا باید تعداد و وزن کالاهای موجود در انبار را مد نظر قرار دهید.
عدم توجه به این مساله مهم می تواند به ترک و شکستگی سازه انبار و ریزش و سقوط کالاها در آن منجر شود که خسارت زیادی خواهد داشت.
بررسی جنس قفسه
یکی از مهم ترین اصول قفسه بندی انبار صنایع غذایی، توجه به جنس سازه و متریال به کار رفته در آنها است. از آنجا که انبار مواد غذایی باید از نظر اصول بهداشتی استاندارد باشد، لذا بدنه قفسه ها باید قابلیت شستشو داشته باشند. به همین دلیل قفسه های چوبی در این انبارها کاربرد نداشته و از قفسه های فلزی برای این منظور استفاده میشود.
علاوه براین، دقت داشته باشید که فلزات به کار رفته برای بخش های مختلف قفسه های انبار صنایع غذایی نباید دچار خوردگی شوند. زنگ زدگی و خوردگی بدنه و سایر بخش های قفسه بندی انبار صنایع غذایی در نهایت منجر به پوسیدگی آنها شده و قدرت تحمل آنها را در برابر ضربه و وزن بالای کالا کاهش می دهد.
قفسه بندی انبار صنایع غذایی بر اساس تاریخ انقضا
بسیاری از مواد غذایی دارای تاریخ انقضای خاصی بوده و به همین دلیل باید در زمان مناسب از انبار خارج شوند. متاسفانه برخی از این مواد غذایی به دلیل چیدمان اشتباه در قفسه ها و خروج دیرهنگام در انبار فاسد شده و خسارت های زیادی را به دنبال دارند. بر همین اساس در قفسه بندی انبار صنایع غذایی باید به نحوه چیدمان و خروج کالاها از قفسه توجه کنید.
بر اساس نوع کالاهای موجود در انبار مواد غذایی، بهتر است قفسه هایی را انتخاب کنید که سیستم ورود و خروج کالا از آنها fifo یا by order باشد. قفسه هایی همچون قفسه بندی درایوین که سیستم خروج از آنها LIFO می باشد، گزینه ایده آلی برای این انبارها محسوب نمی شوند.
قفسه بندی انبار مواد غذایی بر اساس ماشین آلات در دسترس
مواد غذایی از نظر وزن اغلب در حد متوسط هستند و به همین دلیل با چرخ دستی و توسط نیروهای انسانی قابل جا به جایی هستند. اما در انبار کارخانجات و مراکز پخش که تعداد زیادی از این مواد در بسته بندی های بزرگ قرار میگیرند، برای جا به جایی به ماشین آلات دیگری دارند. اگر ماشین آلاتی همچون لیفتراک در دسترس نمی باشد، با قفسه بندی راک کفپوش دار سنگین و سبک می توان چیدمان کالاها را در انبار مواد غذایی انجام داد. در این قفسه ها نیروهای انسانی جا به جایی و چیدمان بار را انجام می دهند.
در انبارهای بزرگ که تجهیزات پیشرفته تری در دسترس هستند، انتخاب قفسه بندی پالت راک گزینه ایده آلی خواهد بود. با این قفسه ها می توان تعداد طبقات را افزایش داد و برای چیدمان کالاها تا فضای نزدیک به سقف را استفاده کرد.
حداکثر تعداد طبقات قفسه
در قفسه بندی انبار صنایع غذایی و سایر صنایع باید دید بلند مدت داشت. چون ممکن است با توسعه کسب و کار نیاز به افزایش تعداد طبقات قفسه ها داشته باشید. در نتیجه در همان ابتدای کار بهتر است سازه هایی را انتخاب کنید که از نظر تعداد طبقات محدودیت کمتری داشته باشند.
قفسه بندی انبار مواد غذایی بر اساس شرایط محیط
برخی از انبارهای مواد غذایی مخصوصا در فروشگاه ها و مراکز پخش با محدودیت در فضا مواجه هستند. به همین دلیل می توانند از قفسه بندی پیش ساخته نیم طبقه برای تلفیق فضای اداری با سوله انبار استفاده کنند. با این قفسه ها می توان براحتی فضای داخل انبار را به چند طبقه تقسیم بندی کرد و پرسنل نیز براحتی در آنها تردد داشته و حتی می توان کالاها را در آنها نگهداری کرد.
استانداردهای قفسه بندی انبار صنایع غذایی
علاوه بر انتخاب قفسه های مناسب برای انبار مواد غذایی، استانداردها و اصول دیگری نیز در این زمینه وجود دارند که رعایت آنها می تواند به بهبود کارایی فضا کمک کند. از جمله استانداردها و اصول مهم در این زمینه می توان به موارد زیر اشاره کرد:
کدگذاری قفسه های انبار صنایغ غذایی
به منظور دسترسی بهتر به هر یک از کالاها، انبار گردانی آسان و اطلاع از موجودی انبار یکی از بهترین کارها، کدگذاری می باشد. اصول و روش های کدگذاری قفسه بندی انبار دارای تنوع بالایی بوده و بر اساس تعداد کالا و امکانات موجود می توان گزینه ایده آل را انتخاب کرد.
خط کشی کف سالن انبار
بعد از قفسه بندی انبار صنایع غذایی، پیشنهاد می کنیم از خط کشی کف سالن و راهروها غافل نشوید. با خط کشی و اختصاص دادن رنگ های مختلف به هر یک از مسیرها تردد ماشین آلات آسان تر شده و پیدا کردن قفسه ها سریع تر صورت خواهد گرفت.
رعایت اصول ایمنی
به عنوان آخرین نکته در قفسه بندی انبار صنایع غذایی می توان به رعایت اصول ایمنی اشاره کرد. بازرسی مداوم سازه قفسه ها و شناسایی محل های دارای ترک و شکستگی و ترمیم آنها، حفظ فاصله استاندارد بین قفسه ها از هم و دیوارهای جانبی و پشت، استفاده از تجهیزات ایمنی در انبار، جلوگیری از چیدمان بار در کف انبار و راهروها از جمله مواردی هستند که در این زمینه باید مد نظر قرار گیرند.
جمع بندی
برای قفسه بندی انبار صنایع غذایی به روش استاندارد، لازم است قفسه ها ا بر اساس تعداد، وزن و ابعاد کالاها، شرایط محیط، ماشین آلات موجود در انبار و میزان مقاومت و جنس بدنه سازه ها انتخاب کرد. علاوه براین، با کدگذاری کالا و قفسه ها و خط کشی کف انبار و رعایت اصول ایمنی نیز می توان انبارداری استاندارد را در انبار مواد غذایی شاهد بود.