دلایل اهمیت قفسه بندی انبار کارخانه
کارخانه ها دارای سوله های بسیار بزرگ برای نگهداری و چیدمان محصولات تولیدی می باشند که بعد از بسته بندی در قفسه های مخصوص قرار میگیرند. علاوه براین، مواد و قطعات اولیه مورد نیاز برای این محیط ها نیز به دلیل تعداد زیاد لازم است در انبارهای قفسه بندی شده قرار گرفته و در شرایط لزوم از آنها خارج شوند. بر همین اساس می توان گفت یکی از مهم ترین تجهیزات به کار رفته در این محیط ها، سیستم های قفسه بندی انبار می باشد. قفسه بندی بخش های مختلف انبار کارخانه ها دلایل زیادی دارد که از مهم ترین آنها می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:
- ایجاد نظم در محیط انبار به دلیل قرار گرفتن کالاها و اقلام مختلف در قفسه ها
- انبارگردانی آسان در مدت زمان کوتاه
- خروج به موقع کالاها و اقلام دارای تاریخ انقضا از انبار
- دسترسی سریع و آسان به کالاهای مورد نظر
- افزایش بهره وری از محیط انبار با قفسه بندی از کف تا ارتفاع زیاد
- تسریع فرآیند ورود و خروج کالا به دلیل مشخص بودن محل قرارگیری هر گروه از کالا
البته تمام مزایای قفسه بندی انبار کارخانه ها در صورتی حاصل میشود که اصول و استانداردها رعایت شوند. در غیر این صورت قفسه بندی می تواند خسارت های زیادی را به همراه داشته باشد.
قفسه بندی انبار کارخانه بزرگ
یکی از موارد بسیار مهم که قبل از قفسه بندی انبار کارخانه باید مد نظر قرار داد، متراژ انبار و همچنین میزان بزرگی واحد تولیدی و تعداد کالاهای خروجی روزانه آنها می باشد. بر همین اساس می توان مهم ترین اصول قفسه بندی انبارهای بزرگ در کارخانه ها را به صورت زیر بیان کرد:
قفسه بندی بر اساس وزن کالاها
از مهم ترین ویژگی های کارخانه های بزرگ، تعداد زیاد کالاهای تولیدی در آنها می باشد. متعاقبا تولید زیاد نیاز به قطعات اولیه با تعداد بالا داشته و به همین دلیل سوله انبارها باید به روش مناسب قفسه بندی شوند. قفسه هایی که برای این قبیل محیط ها انتخاب میشود در مرحله اول باید فلزی و ثابت باشند. قفسه های فلزی ثابت استقامت بالایی داشته و تعداد زیاد کالا منجر به ریزش سازه نخواهد شد.
قفسه بندی پالت راک از جمله گزینه های کاربردی در این قبیل محیط ها بوده و می تواند وزن بالایی را در طبقات مختلف تحمل کند.
توجه به فاصله قفسه های انبار
یکی از چالش های همیشگی در کارخانه های بزرگ، توسعه همیشگی کار و افزایش کالاهای تولیدی می باشد. به همین دلیل ممکن است در انبار با کمبود فضا مواجه شوید. یکی از اصول قفسه بندی انبار کارخانه، ایجاد فاصله استاندارد بین قفسه ها می باشد. اختصاص دادن فاصله زیاد بین قفسه ها منجر به اشغال فضای شده و کارایی انبار کاهش پیدا خواهد کرد.
اگر انبار کارخانه های بزرگ با کمبود فضا مواجه هستند، می توانید فاصله بین قفسه ها را با انتخاب قفسه بندی خودراهرو کاهش دهید. این قفسه ها درون خود تونل داشته و بار روی پالت به کمک لیفتراک در آنها چیده میشود. در نتیجه هیچ فضای خالی و بدون استفاده ای بین قفسه های انبار بوجود نخواهد آمد.
دسته بندی کالاها
در انبارهایی که تنوع بار و کالا زیاد می باشد، لازم است بر اساس ویژگی های مختلف دسته بندی شده و در قفسه ها قرار بگیرند. دسته بندی کالاها و اقلام موجود در قفسه ها می تواند بر اساس وزن، مدل و ابعاد انجام شود. با دسته بندی صحیح می توان فرآیند کدگذاری را راحت تر انجام داد و دسترسی به آنها نیز در مدت زمان کمتری امکان پذیر خواهد بود.
کدگذاری؛ مهم ترین اصل قفسه بندی انبار کارخانه
با افزایش تعداد کالاهای موجود در انبار دسترسی به آنها بدون کدگذاری و ثبت اطلاعات بسیار سخت و زمان بر خواهد بود. به همین دلیل بهتر است در قفسه بندی انبار کارخانه های بزرگ علاوه بر انتخاب سیستم نرم افزاری مدیریت استاندارد، کدگذاری را جدی بگیرید. روش های شماره گذاری قفسه های انبار تنوع بالایی داشته و متناسب با شرایط محیط و تعداد کالا می توان آنها را انتخاب کرد.
خط کشی زمین انبار کارخانه
بزرگ بودن فضای داخل انبار کارخانه می تواند منجر به سردرگمی پرسنل و راننده های لیفتراک در زمان حمل و جا به جایی بارها شود. به همین دلیل در انبارهای بزرگ و استاندارد کف زمین با رنگ های متفاوت خط کشی میشوند. هر یک از این خطوط به گروه خاصی از کالاها در قفسه ها منتهی میشوند. علاوه بر خط کشی انبار، لازم است معنای هر یک به پرسنل و کارکنان انبار آموزش داده شود.
توجه به تاریخ انقضا کالاها
در انبار کارخانه های مواد غذایی و بهداشتی و دارویی، تایخ انقضای کالاها اهمیت بسیار زیادی داشته و بر همین اساس باید چیدمان انجام شود. اگر در انبار کالاهای دارای تاریخ انقضا وجود دارند، قفسه هایی با انتخاب شوند که سیستم چیدمان آنها FIFO باشد. در غیر این صورت کالاهایی که زودتر تولید شده اند، دیرتر از انبار خارج خواهند شد و ممکن است باعث فساد آنها و خسارت های زیاد شود.
اصول ایمنی در قفسه بندی انبار کارخانه
انبارهای بزرگ به دلیل وسعت زیاد بیشتر در معرض حوادث گوناگون از قبیل آتش سوزی، ریزش کالاهای درون قفسه ها و غیره قرار دارند. به همین دلیل در زمان قفسه بندی باید به اصول و استانداردهای مهم ایمنی توجه شود. به عنوان مثال، فاصله آخرین طبقه از قفسه تا کابل های برق و لامپ باید حفظ شود. در راهروهای بین قفسه ها هیچ نوع کالا و بار بسته بندی شده و فله نباید قرار بگیرد. تجهیزات آتش نشانی و امدادرسانی در بخش های مختلف انبار نصب شده و نحوه استفاده از آنها به پرسنل آموزش داده شود.
قفسه بندی انبار کارخانه کوچک
در قفسه بندی انبار کارخانه کوچک نیز اصول و استانداردهایی باید رعایت شود تا از فضای آن به صورت بهینه بتوانید استفاده کنید. برخی از اصول مهم در این زمینه عبارتند از:
انتخاب قفسه مناسب
با توجه به اینکه در کارخانه های کوچک تعداد کالا و بار کمتر است، در نتیجه باید نوع قفسه ها را بر همین اساس انتخاب کرد. به عنوان مثال اگر تعداد بارها زیاد نیست و اغلب آنها وزن سبک و متوسط دارند، انتخاب قفسه بندی راک کفپوشدار سنگین و سبک می توانند گزینه های ایده آلی باشند. چیدمان بار روی این قفسه ها توسط نیروهای انسانی انجام شده و نیاز به لیفتراک و سایر ماشین آلات نیست.
تلفیق محیط اداری و انبار با یکدیگر
یکی از بهترین راهکارها برای افزایش کارایی فضای انبار و استفاده بهینه از آن و مدیریت کارها، تلفیق محیط اداری با انبارداری است. برای این منظور می توانید از قفسه بندی نیم طبقه پیش ساخته استفاده کنید. این قفسه ها فضای داخل انبار را به چند طبقه تقسیم نموده و از طبقات بالایی آن می توان برای انجام کارهای اداری و دفتری استفاده کرد.
سایر اصول مهم در قفسه بندی انبار کارخانه
علاوه بر موارد فوق، در تمام انبارهای بزرگ و کوچک کارخانه های بهتر است به نکات زیر توجه شود:
- قفسه های انبار باید حتما با اتصالات فلزی مقاوم روی زمین ثابت شوند
- قفسه های پایه دار از نفوذ نم و رطوبت کف زمین به کالاهای طبقه اول جلوگیری می کنند
- به صورت مرتب و دوره ای تمام بخش های سازه های انبار باید بررسی و در صورت نیاز تعمیر شوند
- چیدمان بار در قفسه ها باید توازن داشته باشد
- تا حد امکان بار و کالاهای سنگین در ردیف های پایین تر قفسه ها قرار بگیرند.