🏠 » مقالات آموزشی قفسه بندی و نگهداری انبار » بهترین جنس قفسه بندی انبار کدام است؟
بهترین جنس قفسه بندی انبار

بهترین جنس قفسه بندی انبار کدام است؟

جنس قفسه بندی انبار از مهم ترین فاکتورهای انتخاب این تجهیزات می باشد که ارتباط مستقیم با طول عمر و کارایی آنها دارد. با توجه به کاربرد بسیار زیاد قفسه ها در انبارهای مختلف، قفسه ها را با جنس های مختلف فلزی، چوبی و پلاستیکی تولید می کنند که کاربرد آنها کاملا با هم فرق دارد. در ادامه به نحوه انتخاب بهترین جنس قفسه بندی انبار و فاکتورهای مهمی که باید در این زمینه به آن توجه داشت خواهیم پرداخت.
فهرست مطالب

جنس قفسه بندی انبار را چطور انتخاب کنیم؟

سیستم قفسه بندی انبار دارای تنوع بسیار زیادی از نظر شکل سازه و همچنین متریال به کار رفته در آنها است. چون این تجهیزات در انبارهای بزرگ صنعتی و نیمه صنعتی و در منازل استفاده شده و کالاهای مختلف با وزن و ابعاد و ویژگی های متفاوت روی آنها چیده میشود. یکی از تفاوت های اصلی در قفسه ها، جنس آنها می باشد که به شدت بر میزان مقاومت سازه تاثیرگذار است. در انتخاب بهترین جنس قفسه بندی انبار لازم است به چند عامل مهم توجه شود که عبارتند از:

سازگای جنس قفسه بندی انبار با وزن کالا

در حالت کلی برای ساخت قفسه های انبار از متریال های فلزی، چوبی و پلاستیکی استفاده میشود که هر یک دارای قدرت مقاومت خاصی در برابر وزن می باشد. این کاملا طبیعی است که هر چه وزن کالاهای قرار گرفته در یک قفسه بیشتر باشد، به همان نسبت سازه باید مقاومت و استحکام بالاتری داشته باشد. به همین دلیل ابتدا باید بررسی کنید که کالاهای موجود در انبار چقدر وزن دارند و هر طبقه از قفسه چقدر باید قدرت تحمل داشته باشد. سپس بر همین اساس می توان بهترین جنس قفسه بندی انبار را تعیین کرد. به عنوان مثال، برای کالاهایی با وزن های زیاد بهتر است قفسه فلزی را در اولویت قرار دهید و برای کالاهای سبک قفسه های چوبی می توانند ایده آل باشند.

جنس قفسه بندی انبار را چطور انتخاب کنیم

انتخاب جنس قفسه بندی انبار بر اساس نوع کالا

یکی از فاکتورهای بسیار مهم که در انتخاب جنس قفسه بندی انبار به هیچ عنوان نباید فراموش شود، نوع کالا می باشد. برخی از انبارها برای نگهداری مواد غذایی، دارویی و بهداشتی کاربرد داشته و قفسه های آنها باید همیشه تمیز و بدون آلودگی باشند. در این شرایط بدون شک باید سازه هایی را انتخاب کنید که قابل شستشو باشند. قفسه های چوبی در این قبیل محیط ها هیچ کاربردی ندارند، چون نم و رطوبت باعث پوسیدگی بافت چوب خواهد شد.
دقت داشته باشید که فلزی بودن قفسه ها تنها ملاک برای انتخاب آنها برای انبارهایی که سازه قفسه باید شستشو شود نخواهد بود. چون برخی از متریال های فلزی در تماس با نم و رطوبت دچار زنگ زدگی شده و به مرور مقاومت و استحکام خود را از دست خواهند داد.

تناسب جنس قفسه انبار با شرایط محیط

مساله بسیار مهم بعدی در انتخاب جنس قفسه بندی انبار، شرایط محیط می باشد. برای محیط های دارای نم و رطوبت زیاد قفسه های چوبی ماندگاری خوبی نخواهند داشت. علاوه براین، اگر حرارت محیط انبار نیز بالا باشد، قفسه های پلاستیکی گزینه مناسبی محسوب نمیشوند.

انتخاب قفسه انبار بر اساس تعداد و ابعاد کالا

برای انتخاب قفسه انبار با جنس مناسب باید ابتدا بررسی کنید که چه نوع قفسه ای از نظر ساختار و سازه برای محیط مورد نظر مناسب است. چون قفسه های چوبی و پلاستیکی از نظر شکل و ساختار دارای تنوع بالایی نمی باشند و اغلب چند طبقه ساده هسند. این در حالیست که در قفسه های فلزی تنوع زیاد بوده و انواع قفسه بندی پالت راک و پیچ و مهره ای و غیره را شامل میشوند. در نتیجه جنس قفسه به نوع و شکل سازه قفسه بستگی دارد و باید در زمان انتخاب به آن توجه شود.

بهترین جنس قفسه بندی انبار

قفسه های موجود در بازار را از نظر جنس می توان به سه گروه فلزی، چوبی و پلاستیکی تقسیم بندی کرد. البته هر یک از این گروه ها دارای زیرمجموعه هایی هستند. چون به عنوان مثال، متریال فلزی به کار رفته در قفسه ها ممکن است با هم فرق داشته باشند. برای تصمیم گیری دربارهاینکه بهترین جنس قفسه بندی انبار چیست، در ادامه مزایا و معایب هر یک را بررسی می کنیم:

قفسه بندی فلزی

متنوع ترین، معتبرترین و مقاوم ترین قفسه ها فلزی می باشند. چون متریال های به کار رفته در آنها مقاومت بالایی در برابر وزن کالا داشته و با دلیل انعطاف پذیری بالا، فرم های مختلفی برای سازه های آنها اجرا میشود. به طوریکه می توان متناسب با نوع، ابعاد و وزن و تعداد کالا و حتی شرایط محیط انبار قفسه های مناسب از قبیل قفسه بندی مشبک، قفسه بندی خودراهرو و غیره را انتخاب کرد.

مزایای قفسه بندی فلزی

از مزایای این جنس قفسه های می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:

  • قابلیت شستشو
  • مقاومت بالا در برابر وزن کالا
  • استحکام زیاد در برابر ضربه
  • تنوع بالا در نوع سازه
  • قابلیت اجرا از کف تا سقف به صورت چند طبقه برای استفاده بهینه از فضای انبار

معایب قفسه فلزی

نقاط منفی این قفسه ها عبارتند از:

  • قیمت بالا قفسه فلزی نسبت به سایر جنس ها
  • وزن سنگین و حمل و جا به جایی و اجرای سخت
  • احتمال خوردگی در صورت تماس با مواد شیمیایی و اسیدی

قفسه بندی چوبی

چوب از دیگر متریال های کاربردی برای ساخت قفسه های انبار می باشد، اما در محیط های صنعتی کاربرد کمی دارد. از مهم ترین مزایای قفسه های چوبی می توان به قیمت ارزان و وزن سبک آنها اشاره کرد. مهم ترین دلیل که این جنس قفسه بندی انبار برای محیط های صنعتی و نیمه صنعتی انتخاب نمیشود عبارتند از:

  • مقاومت بسیار پایین در برابر وزن
  • مقاومت کم در تماس با نم و رطوبت و مواد شوینده
  • استحکام کم و عدم اجرای قفسه ها در تعداد طبقات زیاد
  • امکان آتش سوزی سازه قفسه در صورت رخ دادن حریق در انبار
  • طول عمر پایین به دلیل پوسیدگی با نم و رطوبت یا خوردگی توسط حشرات

قفسه بندی چوبی

قفسه پلاستیکی

برخلاف سایر انواع قفسه های انبار، نوع پلاستیکی دارای قاب و ردیف های متعدد درون آنها نیست. بلکه بیشتر شبیه به جعبه پلاستیکی انبار می باشد که در مغازه ها و فروشگاه ها و انبارهای کوچک استفاده میشوند.

مزایای قفسه پلاستیکی

جعبه پلاستیکی یا همان قفسه های پلاستیکی وزن سبکی دارند

  • تنوع رنگ در این جنس قفسه انبار زیاد است
  • برای نگهداری کالاهای بسیار کوچک از قبیل پیچ و مهره و ابزار استفاده میشود
  • بدنه قفسه های پلاستیکی قابل شستشو می باشد

معایب قفسه بندی پلاستیکی

به دلیل استفاده از مواد پلاستیکی در ساخت این قفسه ها، چند نقطه ضعف در آنها مشاهده میشود که عبارتند از:

  • سازه این قفسه ها به صورت چند طبقه از کف تا ارتفاع زیاد قابل اجرا نمی باشد
  • قدرت تحمل وزن قفسه های پلاستیکی محدود است
  • در اثر برخورد ضربه قفسه های پلاستیکی دچار ترک و شکستگی میشوند

جنس قفسه بندی پلاستیکی

چه جنس قفسه بندی انبار بخریم؟

بر اساس آنچه در طول متن به آن اشاره شد، به طور دقیق و ثابت نمی توان مشخص کرد که کدام جنس قفسه بندی انبار بهترین است. بر اساس وزن، تعداد و ابعاد کالا و شرایط محیط می توان جنس مناسب را انتخاب کرد. اگر هدف استفاده از قفسه ها در محیط های صنعتی با تعداد زیاد کالاهای سنگین است، جنس فلزی گزینه ایده آل خواهد بود. برای انبار مغازه ها و فروشگاه های ابزارفروشی، بیشتر از قفسه و جعبه های پلاستیکی استفاده میشود. برای انبارهای خانگی علاوه بر قفسه های فلزی می توان از نوع چوبی نیز استفاده کرد.

امتیاز 5/5 از 1 رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *