🏠 » مقالات آموزشی قفسه بندی و نگهداری انبار » معرفی انواع پالت و تفاوت های آنها
انواع پالت انبار

معرفی انواع پالت و تفاوت های آنها

پالت pallet سازه های تخت یا لبه داری می باشند که برای حمل و جا به جایی و چیدمان انواع کالاها در داخل قفسه های انبار مورد استفاده قرار میگیرند. این تجهیزات در گروه ظروف نگهداری کالا و مواد انبارها قرار گرفته و دارای تنوع بالایی از نظر جنس و شکل و ساختار کلی هستند. با چیدمان کالاها روی این سازه ها امکان جا به جایی تعداد زیادی از اقلام مختلف توسط لیفتراک امکان پذیر شده و تاثیر بسزایی در نظم محیط و جلوگیری از خسارت های متعدد دارد. برای آشنایی با انواع پالت چوبی، فلزی، پلاستیکی مسطح و تخت و لبه دار و کاربرد آنها در ادامه با انبار تجهیز آسیا همراه باشید.
فهرست مطالب

پالت چیست؟

یکی از چالش های بسیار مهم در چیدمان و جا به جایی کالاها، زمان بر بودن حمل و نقل آنها و امکان سقوط هر یک از روی ماشین آلات در حین حمل و نقل می باشد. به همین منظور از سازه های مسطح یا لبه دار به نام پالت pallet استفاده میشود. پالت سازه های شیار دار مسطح یا لبه دار چوبی، فلزی و پلاستیکی می باشند که کالاهای مختلف با تعداد زیاد روی آنها قرار گرفته و سپس لیفتراک جا به جایی آنها را انجام می دهد. این پالت ها در انواع قفسه بندی انبار قابل استفاده بوده و از نظر شکل و ساختار و جنس تفاوت های چشمگیری در آنها به چشم میخورد.

پالت چیست
پالت ها دارای انواع مختلف یک رو، دو رو، یک رو دو طرفه و دو رو یک طرفه و چهار طرفه می باشد. در پالت های یک رو چیدمان تنها بر روی یک سطح آنها امکان پذیر بوده و در نوع دو رو از هر دو سمت می توان برای قرار دادن کالاها استفاده نمود. منظور از یک طرفه، دو طرفه و چهار طرفه این است که شاخک ها لیفتراک از کدام جهت ها می توانند پالت را برداشته و جا به جا کنند. در نوع دو طرفه از دو سمت امکان برداشتن پالت توسط لیفتراک وجود دارد و نوع چهار طرفه از تمام جهات این امکان وجود دارد.

نقش انواع پالت در انبار چیست؟

استفاده از هر یک از تجهیزات در انبار دلیل خاصی دارد و شاید برایتان سوال باشد که چرا از پالت استفاده میشود؟ مهم ترین دلیل برای استفاده از پالت ها، فراهم شدن امکان جا به جایی و حمل تعداد زیاد کالا به صورت یکجا توسط لیفتراک است. این کار تاثیر زیادی بر کاهش زمان جا به جایی و حمل کالاها خواهد داشت. علاوه براین، قرار گرفتن کالاهای کوچک و بزرگ با اشکال مختلف درون پالت های لبه دار از ریزش و سقوط آنها جلوگیری خواهد کرد. در نتیجه می توان گفت، حمل و نقل آسان و سریع و کاهش احتمال سقوط کالاها و خسارت های مادی و گاها جانی از مزایای استفاده از انواع پالت در انبار می باشد.

انواع پالت از نظر شکل سازه

انواع پالت انبار را می توان بر اساس فاکتورهای مختلفی دسته بندی کرد. با توجه به اینکه شکل و شرایط فیزیکی کالاها و اقلام مختلف در انبارها با هم فرق دارند، به همین دلیل پالت های مورد استفاده برای آنها نیز کمی متفاوت خواهد بود. بر همین اساس از رایج ترین انواع پالت از نظر شکل و ساختار کلی آنها می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:

پالت تخت

پالت تخت یا مسطح از رایج ترین و پرکاربردترین انواع پالت انبار می باشد که برای جا به جایی کالاهایی در اشکال تقریبا مشابه مورد استفاده قرار میگیرند. این پالت ها به دلیل نداشتن لبه و جداره برای کالاهای بدون بسته بندی گزینه ایده آلی نبوده و بیشتر در قفسه بندی پالت راک مورد استفاده قرار میگیرند.
پالت های تخت یا مسطح دارای انواع مختلف یک رو و دو رو دو طرفه، یک طرفه و چهار طرفه بوده و در جنس های چوبی، فلزی و پلاستیکی و پروفیلی تولید میشوند.

کاربرد پالت تخت

از جمله موارد کاربرد پالت تخت یا مسطح می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:

  • جا به جایی بسته های مواد غذایی و میوه و سبزیجات در سردخانه ها
  • حمل و جا به جایی بسته های لوازم خانگی
  • حمل و جا به جایی مصالح ساختمانی بسته بندی شده یا دارای اشکال هندسی منظم و مشابه

پالت تخت

پالت بشکه

به دلیل ساختار متفاوت بشکه ها و عدم امکان چیدمان آنها بر روی سطوح صاف و تخت، نوع خاصی از پالت ها برای این قبیل وسایل طراحی شده است. پالت بشکه به منظور افزایش قدرت تحمل آنها در برابر وزن زیاد بشکه ها از جنس فلز بوده و ضخامت ورق های به کار رفته در آنها بسیار زیاد است. ساختار پالت بشکه به گونه ای طراحی شده است که تعداد زیادی از بشکه و سایر وسایل با این ساختار به صورت طبقاتی روی آنها قرار گرفته اند. این پالت ها دارای چرخ هایی می باشد که حمل و جا به جایی آنها را توسط اپراتور انسانی بسیار آسان می کند.

پالت لاستیک

لاستیک خودرو نیز از آن دسته وسایلی می باشد که به سختی بر روی پالت های سخت قرار میگیرند و احتمال ریزش آن ها وجود دارد. برای این قبیل کالاها پالت لاستیک طراحی شده که از دو طرف دارای جداره های بلند بوده و دو سمت دیگر باز می باشد. به طوریکه لاستیک ها در حالت ایستاده کنار هم چیده شده و جا به جا میشوند. برای افزایش ظرفیت این پالت ها می توان تعداد طبقات آنها را افزایش داد.
لازم به ذکر است که این پالت ها دارای بدنه تمام فلزی بوده و به همین دلیل قدرت تحمل بالایی در برابر وزن زیاد لاستیک ها دارند.

پالت لاستیک

باکس پالت

چیدمان و جا به جایی کالاهای بدون بسته بندی و دارای اشکال نامنظم با پالت مسطح منجر به ریزش آنها خواهد شد. باکس پالت یکی دیگر از انواع پالت انبار می باشد که برای جا به جایی اقلام و محصولات ریز و فله ای بدون بسته بندی یا دارای اشکال هندسی نامنظم مورد استفاده قرار میگیرد. این پالت ها که در جنس های فلزی و پلاستیکی و چوبی طراحی میشوند، دارای چهار دیواره بلند بوده و به صورت درب دار یا بدون درب تولید میشوند.
این نوع از پالت ها را می توان به صورت چند طبقه روی هم قرار داد و تا چهار طبقه ارتفاع آنها قابل افزایش است. علاوه براین، در برخی از مدل های این تجهیزات چرخ هایی برای حمل و جا به جایی آسان آنها تعبیه شده است.

کاربرد باکس پالت

از مهم ترین موارد کاربرد باکس پالت می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:

  • حمل و جا به جایی میوه و سبزیجات فله ای
  • حمل لوازم بدون بسته بندی
  • حمل و نقل کالاهای شکستنی
  • جا به جایی و حمل قطعات کشتی و هواپیما و خودروسازی و سایر ماشین آلات
  • حمل قطعات اولید کارگاه ها و کارخانجات تولیدی و خطوط مونتاژ

باکس پالت

پالت قفسه بندی خودراهرو

در قفسه بندی خودراهرو انبار ریل هایی برای قرار گرفتن پالت تعبیه شده است. پالت های مورد استفاده در این قفسه ها با نوع تخت کمی متفاوت است و دارای لبه در دو طرف هستند. لبه و جداره در نظر گرفته شده در دو سمت این پالت ها باعث میشود تا براحتی روی ریل قرار گرفته و به آسانی توسط شاخک های لیفتراک جا به جا شوند. پالت قفسه درایوین در جنس های چوبی و فلزی تولید شده و متناسب با نوع و وزن کالا می توان گزینه مناسب را انتخاب کرد.

انواع پالت از نظر جنس

علاوه بر تفاوت های که در شکل ظاهری انواع پالت انبار وجود دارد، جنس بدنه آنها نیز با هم فرق دارد. به عنوان مثال از رایج ترین انواع پالت از نظر جنس بدنه می توان به گزینه های زیر اشاره کرد:

پالت چوبی

پالت چوبی از ارزان ترین انواع پالت انبار می باشد که تمام بخش های آن از چوب تشکیل شده و وزن نسبتا سبکی دارد. این پالت ها در انواع مختلف مسطح و دیواره دار یک و دو رو یک طرفه و دو طرفه و چهار طرفه تولید شده و کاربردهای مختلفی دارند. از مهم ترین مزایای این پالت ها می توان به وزن سبک و قیمت مناسب آنها اشاره کرد.
البته لازم به ذکر است که این پالت ها چند نقطه ضعف مهم دارند که عبارتند از:

  • بدنه پالت چوبی در برابر نم و رطوبت مقاومت نداشته و دچار پوسیدگی خواهد شد.
  • برای محصولاتی که از نظر بهداشتی باید در محیط تمیز قرار گیرند، پالت چوبی گزینه مناسبی نیست. چون امکان شستشو و ضد عفونی آنها وجود ندارد.
  • احتمال آتش سوزی در این گروه از انواع پالت وجود دارد و در محیط هایی با حرارت بالا نباید نگهداری شوند.
  • احتمال ترک و شکستگی بدنه پالت چوبی در برابر وزن سنگین کالاها وجود دارد.

پالت فلزی

بهترین و مرغوب ترین انواع پالت، بدون شک پالت فلزی می باشد. فلزات به کار رفته در این پالت ها بسیار مقاوم بوده و قدرت تحمل بالایی در برابر وزن سنگین کالاها دارند. به همین دلیل در حمل و جا به جایی کالاهای سنگین با تعداد زیاد در انبارهای صنعتی مورد استفاده قرار میگیرند. پالت فلزی در انواع مختلف یک رو و دو رو یک طرفه، دو طرفه و چهار طرفه تولید شده و همگی در صورت رعایت استانداردهای تولید، استحکام و طول عمر بالایی دارند.
از مزایای پالت های فلزی می توان به قدرت تحمل بالا، طول عمر زیاد و مقاومت در برابر نم و رطوبت و تماس با مواد شیمیایی و شوینده اشاره کرد. البته این پالت ها قیمت بالایی داشته و وزن آنها نیز سنگین است.

پالت پلاستیکی

از ارزان ترین انواع پالت می توان به پالت پلاستیکی اشاره کرد که بدنه آنها قدرت تحمل بالایی در برابر ضربه و فشار و وزن کالاها ندارد. پالت های پلاستیکی بیشتر برای حمل و جا به جایی کالاهای سبک با تعداد کم مورد استفاده قرار گرفته و قابل شستشو می باشند. توجه داشته باشید که نوع رزان این پالت ها از مواد بازیافتی تولید شده و به همین دلیل قدرت تحمل و استحکام آنها در سطح پایینی قرار دارد.

پالت پروفیلی

پالت پروفیلی زیرمجموعه ای از پالت های فلزی تخت و مسطح می باشد که دارای دوام و ماندگاری بالایی می باشند. این پالت ها برای حمل و جا به جایی کالاهای سنگین مورد استفاده قرار گرفته و در برابر حرارت و آتش سوزی و تماس با مواد شوینده دچار پوسیدگی و ترک و شکستگی نخواهد شد.

نکات مهم در انتخاب انواع پالت

بر اساس آنچه در طول متن اشاره شد و به دلیل تفاوت هایی که در ساختار و جنس پالت ها وجود دارد، در انتخاب آنها باید دقت بالایی داشته باشید. از جمله موارد مهمی که در این زمینه باید مد نظر قرار گیرند می توان به گزینه های زیر اشاره نمود:

  • ساختار پالت باید نوع کالاها تناسب داشته باش. برای کالاهای بدون بسته بندی و فله ای نوع دیواره دار و برای کالاهای دارای اشکال هندسی منظم و بسته بندی شده پالت های مسطح کاربرد دارند.
  • جنس پالت باید با تعداد کالاها و وزن آنها تناسب داشته باشد. پالت های چوبی و پلاستیکی مقاومت کمتری نسبت به نوع فلزی و پروفیلی دارند.
  • نوع پالت باید با شرایط محیط سازگار باشد. برای محیط های دارای نم و رطوبت پالت های چوبی طول عمر کمی داشته و خیلی زود دچار پوسیدگی خواهند شد.
  • اگر احتمال آتش سوزی در انبار وجود دارد، بهتر است پالت های فلزی را انتخاب کنید.

ساخت و تولید انواع پالت انبار

انبار تجهیز آسیا یکی از معتبرترین مراکز فعال در زمینه طراحی و ساخت و تولید انواع پالت فلزی، پروفیلی تخت و بشکه می باشد. محصولات این مجموعه از بهترین متریال تولید و با رعایت استانداردها ساخته شده و با قیمت تولیدی ارائه میشوند. جهت کسب اطلاعات بیشتر می توانید با کارشناسان فروش ما در انبار تجهیز آسیا تماس بگیرید.

امتیاز 5/5 از 2 رای

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *